Een Inktvis? Serieus?

Babs Geurts


Zeker. En weet je waarom?

Een inktvis slaat met zijn tentakels razendsnel om zich heen om zijn omgeving te verkennen. Zijn sensoren op de tentakels werken allemaal apart en regelen wat de inktvis gaan doen. Is het OK, dan komen alle andere tentakels ook meedoen en komt de inktvis doelgericht in actie. De inktvis gaat dan ook metéén over tot actie. Zonder dat er eerst een analyse, overwegingen of het allemaal wel mag of kan en hoe het resultaat eruit moet zien, of er nog andere inktvissen betrokken moeten worden, of hoe dat er allemaal uitziet op social media, aan te pas komt.

Hij handelt impulsief èn houdt zijn focus


Wat de inktvis niet doet is denken. Heerlijk lijkt mij dat, dat gevoel dat je volledig kunt vertrouwen op alles wat er binnenkomt en dan meteen overgaat tot actie. Focus hebben, de energie voelen èn razendsnel overgaan tot handelen.

Dat laatste stukje worden wij mensen nogal eens belemmerd. Door wat er allemaal in ons denken gebeurt. Ook wij krijgen via onze sensoren informatie binnen. Dat doen we via ons zenuwstelsel.

De informatie die binnenkomt, verwerken wij voor 99% onbewust


“HUH? Maar ik dacht….” Denken doen we met de andere 1%. Ons brein is de hele dag aan het werk met het filteren van wat er om ons heen gebeurt. Onbewust wordt de informatie gekoppeld aan een prettig gevoel of een onprettig gevoel. En geeft vervolgens een seintje terug aan het brein van “hier is het aangenaam, ga maar” of “Oh nee! PAS OP! Wat moet ik doen? Paniek!” Op dit laatste volgt een een instinctieve reactie van terugtrekken, erop af of stil staan.

Het grote verschil tussen mensen en een inktvis, is dat mensen kunnen denken. Denken over wat allemaal wel kan, past, mag, geliked wordt, wat het je gaat opleveren, of het nu wel het goede moment is, of je niet toch iets anders moet kiezen. En dat alles zorgt ervoor dat je gaat uitstellen, ergens helemaal niet aan begint of iets juist helemaal niet afmaakt. Best raar dat wij eraan gewend geraakt zijn dat DENKEN ons verder helpt, toch?

Onze mogelijkheid tot denken kan ook heel nuttig zijn, bijvoorbeeld als je Minister President bent…

Een inktvis handelt puur intuïtief. Die krijgt een prikkel en gaat meteen over tot actie. Intuïtie is het innerlijk gevoel dat nodig is om te handelen vanuit de verbinding met jezelf. Je krijgt als het ware richting op basis van een gevoel. Een gevoel dat aansluit bij wie je bent. Bij wat specifiek voor jou als aangenaam wordt ervaren. En als je op dat gevoel vertrouwd, nou dan ervaar je pas echt focus.

“Welke keuze je wilt maken, het antwoord zit van binnen”

En met een beetje oefenen lukt het iedereen om daarbij te komen. Iedereen.

Doen als een inktvis is handelen vanuit jouw eigenheid, vertrouwen op het hier en nu. En erop vertrouwen dat wat je ook doet, het zal jou altijd dichter bij jouw doel brengt. In coaching ga je herkennen wanneer jouw systeem “okee” zegt en iets voor jou aangenaam voelt, zodat je ervoor gáát.