Hoe benut je jouw Quarterlife?

Babs Geurts

 

Hoe benut je jouw Quarterlife: als vrijheid en zelf beslissen niet hetzelfde lijken te zijn?

 

Quarterlife staat voor de levensfase van mensen die tussen de 25 en 35 zijn.  Een fase waarin keuzes maken van levensbelang lijkt. Studie, werk, relatie, kinderen. Het is een fase waarin je vooral op relationeel level actief bent. Vertrouwen hebben bij relaties aangaan, een baan kiezen, netwerk, familie en vrienden. Wat maakt nou net deze fase uniek dat er een naam aan wordt gegeven? Wat zijn normale ontwikkelingen die horen bij deze fase en wanneer is er een crisis?

Een crisis is eigenlijk niets anders dan dat je dingen aan het doen bent, die niet of niet meer passen bij wie je bent. Stel je bent creatief, maar je wordt wakker in  een analytische baan. Of je bent heel extravert en bent terecht gekomen op een heel solistische baan. Misschien lijkt het wel of je stil staat in je carrière en ben je eigenlijk heel ondernemend.

 

Je hebt net je Master afgerond en je bent liever Master Barista.

 

Een crisis ontstaat ook omdat je je identiteit bent gaan ontlenen aan dat wat je doet.

Je bent een party-animal, en daardoor kun jij je niet veroorloven in je joggingspak op de bank te zitten met een kopje thee. Of je bent ambitieus, waardoor het absoluut not done is als jij 4 dagen per week zou gaan werken. En toch….. Of je bent heel sociaal en je gunt je zelf geen tijd alleen om op te laden. Misschien ben je wel lui, en ben je gaan geloven dat het niet aan jou is om te gaan sporten terwijl je als kind juist altijd graag in beweging was.

Je bent niet wat je doet

Als je in een crisis zit, herken je dat aan keuzes uitstellen of constant overal bij moeten zijn, FOMO ( Fear Of Missing Out),  Hyperactivatie (altijd ‘aan’ staan) of juist niet meer op gang kunnen komen (altijd ‘uit’ staan) slaapproblemen, huilbuien, angstklachten tot paniekaanvallen, burn-out, bore-out en sociaal isolement tot depressie, je ervaart geen vrijheid en je hebt het gevoel je niet verder te ontwikkelen.

 

Een gezonde ontwikkeling van de quarterlifefase heeft te maken met de behoefte aan TROUW, de behoefte aan relaties anders waar jij zelf voor kiesten met de behoefte aan verbinding en intimiteit. De psycholoog Erikson kwam erachter dat juist mensen in deze levensfase trouw als kwaliteit ontwikkelen om op een gezonde manier te ontwikkelen richting volwassenheid. Een gezonde ontwikkeling hierin is dat je eerst leert trouw te zijn aan jezelf, en daarna aan een ander.

 

Eerst TROUW ZIJN AAN JEZELF daarna aan een ANDER.  

 

Dus de buitenwereld schreeuwt om mogelijkheden voor jou om een connectie met je te maken. En hoewel je alle vrijheid hebt inmiddels om te kiezen waar je wel of niet op reageert, kun je zelf geen beslissing nemen. Je hebt van binnen geen idee waar je op kunt vertrouwen. De enige houvast die je hebt zijn signalen uit de wereld om je heen. Social Media, Vrienden, Reizen, influencers, een (bij)baan, Netflix. Het lukt op een of andere manier niet om afscheid te nemen van je oude vrije leven dat je had toen een studie een doel op zich was en  grote mensen verantwoordelijkheden heel ver in de toekomst lagen.

En ineens lijken nieuwe verantwoordelijkheden en de behoefte aan vrijheid niet samen te gaan.

De Quarterlifefase draait volledig om trouw te leren zijn aan jezelf, ruimte en vrijheid ervaren bij keuzes die jij maakt en weer zelf beslissen over jouw ontwikkeling.

 

Zodra je weer keuzes gaat maken vanuit wie jij bent en trouw bent aan jezelf, gaat jouw energie stromen en ga je precies die relaties aan waardoor jij je persoonlijk verder kan ontwikkelen.