Benut jij al je opleidingsbudget?

Gepubliceerd op: 20 januari 2022
Geschreven door: Babs Geurts

De meeste werkgevers hebben jaarlijks een opleidingsbudget voor elke medewerker van € 500,00 tot € 1500,00 per jaar. De logische gedachte hierachter is dat medewerkers die zich ontwikkelen en blijven leren, dit ook positieve effecten hebben op de werkvloer. Slechts de helft van alle medewerkers benut hun opleidingsbudget elk jaar.

Persoonlijke ontwikkeling gaat ook over meer jezelf zijn.

Persoonlijke ontwikkeling gaat niet alleen over diploma’s en opleidingen op inhoudelijk vakgebied of vaardigheden. Persoonlijke groei en effectiviteit, ontdekken wie je bent en waar je energie van krijgt, vallen juist ook onder persoonlijke ontwikkeling. En daar heeft ook jouw werkgever wat aan.  Mensen in mijn praktijk komen vaak binnen met het idee: “Ik heb iets, dat is mijn probleem dat ik moet zien te fixen”. Dat is niet het geval. Loopbaancoaching. Je werkt aan meer autonomie en een betere energie balans. Meer zelfvertrouwen en laten zien wat je wèl in huis hebt en hoe je daarover communiceert bijvoorbeeld.

Hoe weet ik of ik een opleidingsbudget heb?

Je kunt altijd naar iemand van HR op jouw werk om hiernaar te vragen. Zij kunnen je de hoogte van het budget geven en de voorwaarden. Je kunt het ook met je leidinggevende bespreken in een gesprek over jouw functioneren of doelen bijvoorbeeld. De meeste werkgevers stellen het erg op prijs wanneer iemand op eigen initiatief een loopbaantraject zoekt dat bij hem past.

Vertel ik ook over ADHD / ADD?

Dat is helemaal afhankelijk van jou en het contact op het werk. En vaak ook van de werkgever en de cultuur op de werkvloer. Een voordeel is dat werkgevers (en leidinggevenden of HR) vaak zelf geen idee hebben wat ADHD /ADD precies is en er daardoor fijn vinden als iemand extern professionele begeleiding heeft gevonden op het gebied van werk. Ik maak het meestal mee dat werkgevers erg blij zijn dat mensen op een positieve manier aan zichzelf willen werken en zelf hierin initiatief nemen. Een nadeel zou kunnen zijn dat werkgevers voor je gaan invullen wat goed voor je is of je te maken krijgt met stigma. Zo van: “je mag altijd even wandelen als je daar zin in hebt”, of “heb je dan een rustige plek nodig?”, maar ja, daarmee werk je natuurlijk niet aan het benutten van de kwaliteiten die je in je hebt.

Wat moet ik ervoor doen?

Check eerst bij je werkgever of je een opleidingsbudget hebt en vraag aan je werkgever of hij een voorstel/ offerte nodig heeft. Sommige werkgevers nemen genoegen met alleen een factuur. Samen maken we een offerte en spreken we af waar je aan wilt werken in het coachtraject.

Klik hier om meteen je gegevens achter te laten als je meer wilt weten of een coachtraject wilt aanvragen.

Meer blogs lezen?