Keuzes maken, hoe dan?

Babs Geurts

 

Keuzes maken, hoe doe je dat?

Keuzes maken klinkt zo definitief. Eenmaal een keuze gemaakt, dan lijkt er geen weg meer terug. De vraag die je je kunt stellen, wil JIJ op dit moment een keuze maken? Of hou jij liever je opties nog wat langer open? Pieker je veel, stel je keuzes uit en ben je daar niet blij mee? Of maak je juist keuzes heel impulsief? Kost het plannen van jouw leven je onnodig veel energie? Word je geleefd door keuzes die anderen maken? Doe het dan eens anders.

TWIJFEL. Kies even niet. Neem de tijd om je twijfels te onderzoeken op een andere manier dan die je gewend bent. “Je moet gewoon een keuze maken”, zei mijn vader altijd. Gewoon. Een Keuze. Maken. Want “heb je een keuze gemaakt, dan kun je weer door”. Doorgaan. Actief blijven. En niet meer achterom kijken. En op zich heeft hij daar best een punt. Voor hem heeft dit gewerkt. 

Voor mij is een keuze maken soms iets wat ik heel lang uitstel. Jaren soms. Eerst moet er nog van alles op orde zijn, voordat ik echt een keuze maak. En ik hou ook graag al mijn opties open. Straks mis ik nog iets. Iets dat er net voor zorgt dat het allemaal nog net even wat perfecter wordt.

Door te twijfelen kun je bij jezelf van alles waarnemen: krijg ik energie van plannen maken en to–do lijstjes afvinken, of kan ik het wel maar kost het mij veel energie om die planning vervolgens ook na te leven? Heb ik graag de grote lijn in mijn hoofd en hou je graag je opties open om het zo goed mogelijk te krijgen? Kies ik nu iets voor mijzelf of doe ik het voor een ander? Past deze keuze bij de richting die ik op wil?

Ik kan keuzes maken, heel makkelijk ook. Dan schakel ik naar mijn “bij twijfel, gewoon doen”- stand. En daardoor heb ik leuke ervaringen gehad. Op het gebied van werk. Toen ik een huis kocht. Een relatie aanging. Tot iemand eens zei “jij durft toch altijd alles” en ik mij totaal niet herkende erin. Hoezo? Alles? Ik? Ik schakelde mijn gevoel uit op het moment dat ik koos. Dat had niks met durven te maken. Door met mijn hoofd te kiezen, verloor ik langzaam focus op de dingen die voor mij echt belangrijk zijn.

Na verloop van tijd was ik mij helemaal niet meer bewust dat ik steeds keuzes maakte die mij geen voldoening gaven. En omdat ik ook heb geleerd “wie A zegt moet ook B zeggen”, was ik de hele tijd energie aan het stoppen in het afmaken van dingen om het af te ronden en niet zozeer vanwege het resultaat. Geen voldoening. Geen energie.

Keuzes maken. Hoe dan?

Even niet kiezen is ook een keuze en dat geeft jou de tijd om te checken bij je zelf Wat Wil IK? Het antwoord weet je diep van binnen al. Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg op reis, of een training uitstelgedrag te volgen, of je diploma te halen of de perfecte baan te vinden en op elk feestje te verschijnen. Het mag allemaal wel, als jij dat wilt. Je hebt het alleen niet persé nodig om gelukkig te worden, een carrière te hebben of een relatie aan te gaan.

Keuzes maken waar jij energie van krijgt doe je door te ervaren wat je allemaal waarneemt bij jezelf.

Kiezen lijkt een rationeel proces. Wat vooraf gaat aan jouw keuze is dat niet. Dat doe je door te in contact te staan met wat je werkelijk voelt. En herkennen wanneer jouw brein het signaal krijgt: Het is OK! Gaan! Doen!

Voelen is ervaren en dat is iets anders dan emoties zoals blij of boos of bang. Keuzestress wordt vooral gevoed met de emotie angst. Angst om iets te missen, angst om het niet goed genoeg te doen. We kiezen maar al te graag om angst te vermijden. Voelen is een innerlijke check of jij ruimte en rust ervaart in de dingen die je doet.

Bewust worden van wat je echt ervaart, kost meer tijd dan denken. Twijfelen geeft jou de tijd te onderzoeken wat jouw gevoel je zegt.

Het denken is superhandig bij vragen zoals het Hoe, Wanneer, Waarom met Wie en Waar? Je zou kunnen zeggen, het helpt bij het uitvoeren van keuzes op een verantwoorde manier. Toch? Daarvóór is het zinvol om te weten wat voor jou nou ècht belangrijk is. Ervaar je keuzestress en ervaar je rationele of juist heel emotionele en impulsieve keuzes? Doe het dan eens anders. Draai het om. Vertraag. Twijfel. Ervaar.

De oplossing ligt altijd ergens anders dan waar het probleem is ontstaan’

Volgens Einstein, wiens meest briljante ideeën zijn ontstaan, doordat hij af en toe de tijd nam al zijn vragen de vrije loop te laten door de stilte te zoeken, zijn werk neer te leggen, de natuur op te zoeken en zijn twijfels en ideeën uit te spreken.

Jouw keuzes maken doe je door te twijfelen, de tijd te nemen jouw zoektocht aan te gaan naar wat jou je bed uit doet springen, waar jij energie van krijgt, wat jou voldoening geeft. En door te ervaren wat ruimte en vrijheid voor jou betekenen.

info@inktviscoaching.nl | www.inktviscoaching.nl | 2019