Over mij

‘Je bent net een inktvis, die laat zich niet in een hokje stoppen’

Toen ik dit hoorde, wist ik meteen dat dàt de metafoor was voor mij bij coachen. Want niemand hoort in een hokje, zeker niet als die niet bij jou past. Vrijheid is belangrijk voor mij en ik gun het mensen om mij heen. Maar hoe doe je dat dan vrijheid? Hoe neem je die ruimte? Heb je wel voldoende zelfvertrouwen? En hoe doe je vrij zijn en je toch verbonden voelen met mensen, werk, familie, vrienden, natuur en je omgeving?

In die zoektocht heb ik mijn eigen ervaringen opgedaan en kwam ik er steeds op uit, dat ik mij vrij en blij voel als ik anderen kan begeleiden in het onderzoeken wat zij nodig hebben om zich tegelijk vrij en verbonden te voelen, tegelijk mee te doen en uniek te zijn. 

In coaching halen we samen onbewuste verlangens, kwaliteiten en mogelijkheden naar het hier en nu. Zodat je direct een andere keuze kunt maken. En dat doe ik met een mix van deskundigheid, empathie en humor.  Met af en toe een terugblik en dan weer gericht op de toekomst. Ik ben moeder van 2 kinderen, Quinten (11) en Esmee (9), geregistreerd partner met Richard en in mijn vrije tijd doe ik aan Chi Kung, waar ik mijn energie oplaad en verbinding ervaar met mijzelf en de mensen om mij heen  in de lessen van Cosima Scheuten.

www.chikungamsterdam.com

Diploma's

Vrije Universiteit Amsterdam, Master Arbeids- en Organisatie Psychologie               1995 – 2000
Balansgroep, Post HBO Life- & Loopbaancoach Practioner                                           2016 – 2017
1eVerdieping, Delft. NLP Practioner                                                                                   2018
ADHD Nederland, Delft. ADHD Coach                                                                               2018 – 2019

In coaching richt ik mij vooral op
eigenheid, optimisme, daadkracht en humor.

Eigenheid

Een basisbehoefte van mensen is om ergens bij te willen horen, een sociale groep, een familie, een organisatie, een vereniging. Een andere basisbehoefte is uniek zijn. Om ergens bij te horen kunnen we vanaf onze geboorte eigenlijk maar één ding: onszelf aanpassen. Dit uit zich in braaf aangepast gedrag of in het andere uiterste in opstandig en tegendraads gedrag. Het vraagt lef en zelfvertrouwen om te gaan ontdekken wat jou nou zo uniek maakt en hoe doe je dat dan vervolgens, uniek zijn en erbij willen horen tegelijk?  Eigenheid betekent ‘jouw eigen wijze van handelen’. Sinds ik kon lopen en praten hoorde ik “ach ja, ze heeft haar ‘eigen wijze van’. En toen ik afstudeerde en mijn titel vertelde, “ik ben nu Doctorandus” kreeg ik te horen: “Ja, een Doctor Anders zul je bedoelen”. Zo zie je maar dat aanpassen voor sommige mensen nou eenmaal minder goed is weggelegd.

Optimistisch

Optimistisch is heel iets anders dan positiviteit. Optimistisch is heel iets anders dan altijd de zon zien stralen. Optimistisch is ervaren en werken vanuit dat wat er in het hier en nu is. En dat is soms ook verdriet, boosheid, weerstand, pijn, angst. En van daaruit ook kijken naar het hier en nu, wat heb je nu nodig om in beweging te komen of te blijven.

Daadkracht

De grootste vergissing met daadkracht is dat het wordt verward met doelgerichtheid. Daadkracht betekent niet doelen stellen en deze halen. Daadkracht betekent ervaren met heel je ziel en lijf waarvoor jij in beweging komt en blijft. Waarvoor jij echt je bed uit komt, de deur uit gaat en een huppeltje ervaart in je buik wanneer je ergens voor gaat.

Humor

Wanneer ik merk dat mensen weer kunnen lachen om wat ze doen en wie ze zijn denk ik altijd: Ja, en nu ben je op de goede weg! Humor is ook een manier om met emoties om te gaan en die te verwerken. Mensen die naar zichzelf met wat humor kunnen kijken kunnen ook liefdevol naar hun pijn en verdriet kijken.