Vitamine citroen: een gezonde start voor body & mind

Gepubliceerd op: 25 juni 2020
Geschreven door: Babs Geurts

4 redenen om elke ochtend vers geperst citroensap te drinken

In de ochtend hebben mensen gemiddeld de meeste concentratie en aandacht. En toch lukt het vaak niet om de dag met een helder hoofd de dag te starten. Hebben we bijvoorbeeld last van herrie van huisgenoten of gezinsleden. Of dat ze in de weg staan tussen jou en de koffiemachine. Het verse sap een halve of hele citroen blijkt voor veel ochtendgedoe een heel natuurlijke oplossing. Maar waarom eigenlijk? 4 Redenen om elke ochtend een citroen uit te persen:

# 1: Helderheid en betere prikkelverwerking

In citroenen zitten vitaminen en mineralen die nodig zijn voor de aanmaak van dopamine. Zoals foliumzuur, magnesium en vitamine C. Er zitten ook flavonoïden in, dat zijn zogenaamde antioxidanten die geoxideerde dopamine vrijmaakt. Meer dopamine betekent meer aandacht bij dat wat je aan het doen bent op een ontspannen manier. 

#2 Elke ochtend een kleine detox

’s Nachts is je lever actief om het bloed te ontgiften van afvalstoffen. Citroensap activeert de enzymen in de lever die vergiftiging ervan voorkomen. En zorgt voor de afvoer van die afvalstoffen via de aanmaak van glutahtion. Dé antioxidant die de detox-eigenschappen versterken. Medicatie, stress, luchtvervuiling, verkeerde voeding, ouderdom, zijn een paar factoren die een aanslag doen op de voorraad glutathion waardoor afvalstoffen zich blijven ophopen in het lichaam. Wat niet alleen leidt tot een mistig brein, maar ook tot artrose of een hoog cholesterol bijvoorbeeld. 

#3 Je geeft je immuunsysteem een boost 

Vooral wanneer je ook het vruchtvlees erbij eet, krijg je de meeste vitaminen, antioxidanten en mineralen binnen, die bijdragen aan een goed werkend immuunsteem. En dat is niet alleen heel fijn om virussen buiten de deur te houden. Een goed werkend immuunsysteem zorgt ook voor minder stress in het lijf waardoor er meer bouwstoffen overblijven die nodig zijn voor meer concentratie en helderheid. 

#4  Het stimuleert de stofwisseling en brengt de vetverbranding op gang

Vetten worden afgebroken door zuur. Een glas verse citroensap brengt je stofwisseling en vetverbranding op gang. En draagt bij aan een verbetering van het insuline en glucoselevel. Het gevolg daarvan is dat je minder trek hebt en je lichaam stimuleert energie op te nemen uit het vet dat al aanwezig is. Het past daarom ook nog eens supergoed in je voornemen om af te vallen of koolhydraatarm te gaan eten.  

Citroensap puur? Hoe dan?

Nou zijn er veel mensen die er niet aan moeten denken vers geperst citroensap te drinken. Meng het dan met een groot glas lauwwarm water. Dat is ook milder voor je maag op de vroege ochtend. 

Een praktische tip:

Je hoeft niet meteen een citruspers aan te schaffen. Pak een vork , snij de citroen door de helft, houdt de citroen boven een glas en draai met de vork het sap èn vruchtvlees eruit terwijl je in de citroen knijpt. 

Het lijkt wel goud, is het voor alles gezond? 

Nee. Citroensap kun je het beste zo drinken dat het niet teveel langs je tanden gaat om de afbraak van tandglazuur tegen te gaan. Je kunt overgevoelig zijn voor citroen en citrusvruchten. Dit kun je checken door een Imupro test op www.prohealth.nl. En citroen heeft net als grapefruit invloed op een enzym dat werking van sommige medicijnen tegengaat.

1. Citrus limon (Lemon) Phenomenon—A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies, Marta Klimek-SzczykutowiczAgnieszka Szopa,* and Halina Ekiert

2. Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue

Yoshiko Fukuchi,1 Masanori Hiramitsu,2 Miki Okada,2 Sanae Hayashi,1 Yuka Nabeno,1 Toshihiko Osawa,3 and Michitaka Naito1,*

 3. Undesirable Effects of Citrus Juice on the Pharmacokinetics of Drugs: Focus on Recent Studies

Mitsuo Saito1Mutsuko Hirata-KoizumiMariko MatsumotoTsutomu UranoRyuichi Hasegawa

Meer blogs lezen?