Een vakantiegevoel op een gewone dinsdagochtend

Gepubliceerd op: 12 augustus 2020
Geschreven door: Babs Geurts

Hoe bereik je dat?

“I want to build a life I don’t need vacation from”, zoiets postte ik in de tijd dat ik mijn baan op zei. Dat is nu bijna 9 jaar geleden.

Het toetje van het leven

De romanticus in mij fladderde rond bij het idee dat ik ‘gewoon’ alle tijd had voor ‘alleen’ mijn gezin en onze lunchroom. En dat ik dan niet leefde om naar vakanties toe te werken, maar dat de vakantie een soort kers op de taart zou zijn. Het toetje van het leven.

Nou je voelt hem wel aankomen denk ik. Dat liep toch een klein beetje anders. Hoewel ik praktisch bezig was de hele dag, eigen baas was en genoeg financiële ruimte had, bleef de uitdaging uit. En met de uitdaging de beloning. En met de beloning de dopamine. En met minder dopamine had ik dagelijks het gevoel vanaf -20 te moeten beginnen.

Beloningsstof in je brein

Dopamine is een neurotransmitter die ons een fijn gevoel geeft en aanzet tot daadkracht. Dingen doen en daar een gevoel van beloning voor te krijgen. En zonder dat stofje krijg je het effect van:

– laat maar

– even kwaad maken zodat het lukt

– snel afgeleid door betere opties

Beinvloed jouw dopamine-systeem

Wat we dan eigenlijk doen is onze beloning op langere termijn uitstellen om steeds opnieuw op korte termijn ons fijn te voelen. He dopamine-systeem kun je o.a. beïnvloeden door voeding, beweging en mindset. Het duurt even om daar weer een gezonde balans in te vinden.

In coaching ga jij onderzoeken wat werkt voor jou. Welke uitdaging jij nodig hebt en hoe jij jouw mindset en leefstijl kunt beïnvloeden om met jouw uitdaging bezig te zijn èn tegelijk een vakantiegevoel te hebben op een door-de-weekse-dag.

Vanochtend kwamen die drie elementen samen in dit “havermoutmoment”. Eerst ben ik (puur op wilskracht en zonder dopamine) om 6.45 gaan zwemmen. Om vervolgens mijzelf te belonen met dit havermout-amandelmelk-verse pruimen-lijnzaad-maca- ontbijt.

Wil jij ook vaker een vakantiegevoel in je dagelijks leven? Neem dan contact op:

En een kopje koffie. Net vakantie🌞🏕

Meer blogs lezen?