Een zinvolle bijdrage leveren, hoe doe ik dat?

Gepubliceerd op: 03 juli 2020
Geschreven door: Babs Geurts

Iets doen dat werkelijk zinvol is, door niet iets te doen

Iets doen dat zinvol is gaat verder dan vragen als: wat kan ik en wat wil ik? Het gaat om de vraag wat het allerbelangrijkste is voor jóu. Daarachter komen is een proces van zelfonderzoek waarin je tijdelijk juist niet iets doet. Met als uitkomst meer helderheid en vertrouwen in de keuzes die je maakt.

Spagaat tussen verwachtingen en voldoening

Mijn studie psychologie had ik net afgerond. “Wat nu?”, dacht ik. “Wat ga ik in godsnaam doen hiermee?”. Mijn scriptie had mij mijlenver uit mijn comfortzone geslagen. Gericht op mogelijkheden, startte ik met een vriendin een bedrijfje. Bedrijfje, want ik nam het niet serieus. Of eigenlijk nam ik mijzelf niet serieus. En na een half jaar besloot ik terug te gaan naar de horeca, waar ik tijdens mijn studie bijna fulltime te vinden was geweest. Iets waar ik goed in was, plezier in had. Weer eventjes terug in mijn comfortzone. En dat gaf op korte termijn voldoening. “Hoe kon ik daar nou genoeg aan hebben, terwijl de verwachtingen waren dat ik na mijn universitaire opleiding iets heel anders zou gaan doen?”. vroeg ik mij wel eens af. Anderen zagen mij als “stoer, dat je voor jezelf kiest”. Zelf zag ik het meer als noodzaak. Gewoon, omdat ik totaal geen idee had wat ik nou eigenlijk wel wilde. 

Millennials zie ik ook vaak twijfelen of en hoe hun verwachtingen over de toekomst gaan uitkomen. Keuzes maken voor de langere termijn lukt niet, ze ervaren (te) weinig voldoening en willen liever niet stil staan in hun ontwikkeling.

Trouw aan jezelf of trouw aan een ander?

In de levensfase tussen de 25 en 35 jaar willen mensen zich meer dan in andere fasen gaan verbinden. En dat is een hele zoektocht. Er komen vragen als: Waar wil ik mij voor langere tijd mee bezig houden en in welke context? Met wie wel en met wie niet? Wat ik zie gebeuren, is dat mensen het soms precies zo hebben als ze van te voren hadden uitgestippeld en zich dan gaan afvragen of ze het wel ècht willen. Een gezonde ontwikkeling, in deze levensfase, zorgt ervoor dat mensen de waarde trouw ontdekken. En die is belangrijk om tevredenheid te ervaren op latere leeftijd over de keuzes die je hebt gemaakt. Maar ja, hoe doe je dat dan? Aan wie ben je bijvoorbeeld trouw? Aan anderen of aan jezelf? Deze ontwikkeling gaat gepaard met herkennen dat je van binnen iets anders voelt, dan dat je van buiten laat zien. Afgelopen week gaf Wesley Sneijder hier een mooi voorbeeld van toen hij zei:

Ik ben altijd vrolijk, maar ik ben niet altijd blij”

Het is heel nuttig om je aan te kunnen passen. En is het helemaal niet nodig om jezelf altijd helemaal bloot te geven. En het is voor je eigen geluk óók heel belangrijk trouw te zijn aan jezelf. soms is het helemaal niet nodig om je aan de buitenkant anders voor te doen dan hoe je je van binnen voelt. Hoe fijn zou het zijn als je óók nog een derde optie hebt en je voor 50% trouw aan jezelf kunt blijven en voor 50% trouw aan de ander?In mijn coachpraktijk zie ik veel mensen op heel creatieve manier ruimte geven aan de waarde ‘trouw’ en de keuzes maken hoe zij invulling geven aan verbindingen voor langere tijd op het gebied van werk, relaties, familie en persoonlijke ontwikkeling.

Het is prima dat je het nog niet weet, zingeving is geen eindstation

Zingeving is niet iets dat je doet. Het ontstaat juist vanuit niet iets doen en gaan kijken naar wat er dan allemaal met je gebeurd.  Het lijkt alsof je even niet vooruit komt. Dat geeft soms wat onrust. In een coachtraject krijg je de juiste begeleiding om verder te kijken dan de onrust. Zodat je leert vertrouwen op wat daarna zichtbaar wordt en echt belangrijk is voor jou.

Wat ik vaak zie is dat mensen het idee hebben dat het een soort eindstation is en vragen ze dingen als: hoe kom ik daar? Keer het om. Het is goed om een helder doel voor ogen te hebben, en het wordt pas echt waardevol als je tevredenheid ervaart over het proces er naartoe. Van wat er allemaal lukt èn van wat er allemaal niet lukt. Het resultaat is een diepgeworteld gevoel van tevredenheid met dat wat er al is en de doelen die je jezelf stelt.

Start met de vraag: wat houdt mij op dit moment het meest tegen?

Uiting geven aan dat wat je zelf echt belangrijk vind is voor veel mensen zo vreselijk eng, dat zij het nooit laten zien. “Wat houdt je het meest tegen op dit moment?” Waarschijnlijk is het een gedachte, gevoel of gebrek aan vaardigheden. Als ik terugdenk aan mijn keuze zoals ik aan het begin beschreef, was wat mij tegenhield een gedachte. De gedachte dat ik ergens eerst goed in moest zijn, voordat ik het kon gaan doen. En torenhoge verwachtingen van mijzelf over wat ‘goed zijn’ dan inhield. 

Weet je wat echt belangrijk voor jou is, dan ga je steeds meer om je heen herkennen welke werelden, banen, mensen en keuzes wel bij jou passen en welke niet. En hoe jij jouw zinvolle bijdrage levert.   

Wil je hier ook mee aan de slag en de tijd benutten om jezelf ècht beter te leren kennen? Maak dan een gratis kennismakingsafspraak.

Babs schreef deze blog voor www.millenniallift.com

Meer blogs lezen?